Koirien perinnölliset silmäsairaudet to 29.9.

20,00 

Luennolla käydään läpi koirilla esiintyvät tyypillisimmät silmäsairaudet, sekä miten niiden  geneettistä taustaa on pystytty selvittämään ja mitkä ovat tulevaisuuden tutkimuksen keskeiset tavoitteet.

Luento järjestetään verkkoluentona to 29.9. klo 18-20 Zoomin välityksellä. Luennon tallenne on katsottavissa etukäteen ilmoittautuneille to 6.10. klo 23.59 asti.

Kuvaus

Luennolla käydään läpi koirilla esiintyvät tyypillisimmät silmäsairaudet, sekä miten niiden geneettistä taustaa on pystytty selvittämään ja mitkä ovat tulevaisuuden tutkimuksen keskeiset tavoitteet. Kysymykset ja keskustelu osallistujien puolelta ovat myös hyvin tervetulleita.

 

Luennoitsija ELT Maria Kaukonen valmistui eläinlääkäriksi Helsingin yliopistosta 2013. Jo opiskelijana Mariaa kiehtoi erityisesti genetiikka ja silmäsairaudet, ja pian valmistumisensa jälkeen hän aloittikin kliinisen työn ohella väitöskirjatutkimuksen professori Hannes Lohen ryhmässä aiheenaan koirien perinnöllisten silmäsairauksien genetiikka. Pian tutkimus vei mennessään, ja Maria siirtyi täysipäiväiseksi tutkijaksi. Väitöstutkimuksessaan Maria löysi uusia mutaatioita ja geenejä koirien silmäsairauksien taustalta, ja monet niistä aiheuttavat samankaltaisia sairauksia myös ihmispotilailla.
Väiteltyään tohtoriksi Maria siirtyi post doc -tutkijaksi Oxfordin yliopistoon maailmankuulun professori Robert MacLarenin ryhmään, joka tekee uraauurtavaa tutkimusta kehittäessään geeniterapiahoitoja perinnöllisiä silmäsairauksia sairastaville ihmispotilaille. Maria jatkaa myös vierailevana tutkijana Lohen ryhmässä, ylläpitää genetiikan sähköpostilistaa
suomalaisille silmätarkastuseläinlääkäreille, toimii asiantuntijajäsenenä Kennelliiton Silmäsairaustyöryhmässä sekä vetää perustamaansa Kliinisen genetiikan kurssia Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Vapaa-ajalla Marian pitää liikkeessä 2- ja 6-vuotiaat pojat, sekä perheen kaksi espanjanvesikoiraa.

 

Luento järjestetään verkkoluentona to 29.9. klo 18-20 Zoomin välityksellä. Luennon tallenne on katsottavissa etukäteen ilmoittautuneille to 6.10. klo 23.59 asti.