Turhauttaako tauko?
Tauolla kuvataan hetkeä, jonka olisi tarkoitus antaa koiralle tilaisuus palautua. Palautuminen tukee oppimista, antaa mahdollisuuden prosessoida aiemmin opittua ja auttaa keskittymään paremmin. Taukoiluun liittyy kuitenkin erilaisia haasteita. Taukoa saattaa värittää äänekäs säestys, levoton pyöriminen tai muutoin
yleinen rauhattomuus. Vieressä treenikaverin koira makoilee lonkkamakuulla puoliunessa ja pohdit itseksi, miksi ihmeessä koiran on niin vaikea rauhoittua?
Koirat ovat yksilöitä, toisilla rauhoittuminen onnistuu helpommin ja toisilla se vaatii enemmän harjoittelua. On hyvin luonnollista, että koira mieluummin puuhailisi jotain kuin makoilisi paikallaan, erityisesti jos alustalla makaaminen ei ole koiralle tuttu tehtävä, tai alusta ei toimi selkeänä vihjeenä rentoutumiselle. Luomalla taukoilusta
selkeän toimintamallin, tuemme koiran mahdollisuutta oppia taukoilemaan ja myös rauhoittumaan tauolle.
Tauolla oleminen on taito, eli samoin kuin istumista, luoksetuloa ja mukana kulkemista voi kouluttaa, voimme kouluttaa taukoilun taitoa. Muiden taitojen tavoin harjoittelussa edetään parhaiten, kun suunnitellaan yksilölle sopivat harjoitteet, vaiheittainen eteneminen ja luodaan oppimisympäristö jossa saadaan aikaan runsaasti toivottua käyttäytymistä.
Koulutushalli on riemukas ympäristö, johon liittyy paljon mukavia oppimiskokemuksia ja mahdollisuus tekemiseen. Koiran tekemisen tarve voi esimerkiksi harjoituskerran alussa olla valtavan suuri ja paikallaan matolla makaaminen yksiselitteisesti liian haastava tehtävä. Tauon ensisijainen tavoite on tarjota koiralle mahdollisuus palautua. Tauon ei siis tarvitse olla staattista paikallaan pönöttämistä, vaan tauko voi olla toimintaa sisältävä hetki. Nuuskumattoon piilotettujen namien etsintä, kongiin laitetun ruoan syöminen, makuveden juominen sekä erilaiset älypelit tarjoavat mahdollisuuden toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä harjoituksen lomassa ja virkistäytyä näin.
Matolla odottaminen ja siihen rauhoittuminen on hyödyllinen oppimiskokonaisuus koiralle, mutta kuten muutkin taidot, harjoittelun suhteuttaminen olemassa oleviin taitoihin on oleellista. Ei voida vaatia soittamaan ukulelella kappaletta, mikäli yksittäisten sointujen näppäily tuottaa haasteita. Tauolla olemisen harjoittelun
voi aloittaa koiransa kanssa rauhallisesta ympäristöstä, kun koira on jo hieman rauhoittunut. Koiralle mieluisaa palkkaa toimitetaan matolle, joka saa aikaan sen, että koira hakeutuu matolle. Harjoitteluun on suositeltavaa etsiä sellaisia ympäristöjä, joissa se voi onnistua. Esimerkiksi kotona, kun tunnelma on valmiiksi rauhallinen, niin rauhallinen harjoitus onnistuu todennäköisemmin. Kun harjoittelun alkusoinnut on tapailtu, voidaan siirtyä harjoittelussa muihin ympäristöihin harjoittelemaan.
Koira oppii vaiheittain rauhallisempaan matolla oleiluun ja matolla odottamiseen. Otathan harjoittelussa huomioon, että rauhoittuminen on usean tekijän summa ja voi olla että uusissa ympäristöissä kotona onnistunut rento lonkkamakuu voi alkuvaiheessa olla liikaa vaadittu. Lyhyesti, palkitaan rennoin mahdollinen käytös tilanteessa. Joissakin tilanteissa se voi olla pelkkä pysähtyminen ja istuminen, joskus taas puolinukuksissa ohjaajan sylissä siliteltävänä oleminen.
Muistilista harjoitteluun
- Tarvittaessa toiminnallista puuhaa harjoitustilanteisiin
- Vaikkei koira heti innostuisi puuhastelusta, mahdollisuus kannattaa tarjota.
- Matolla olemisen harjoittelu omana taitonaan
- Paljon hyviä harjoituksia alle erilaisissa ympäristöissä
Rentouttavia harjoituksia!
Milka Tauru
Kirjoittaja on eläintenkouluttaja, eläinfysioterapian erikoistumisopintoja (PGDip/MSc) suorittava
fysioterapeutti. Iloa päiviin tuo lemmikkisiirojen kouluttaminen, hyvin rakennetut koulutussuunnitelmat sekä
erinomaiset perustelut aiheesta kuin aiheesta.
Onnistuneen taukokäytöksen ABC-verkkoluento järjestetään maanantaina 13.3.2023. Luennoimassa Milka Tauru. Ilmoittaudu mukaan tästä.